18.10.2018
LJ
21° / 11°

Lučka Lamiel

Kdo bi si mislil, da je prav umetnica Lučka Lamiel, ki sicer ne je več sladoleda, tista, po kateri je sladoledna lučka dobila ime?

Umetnica, ki je 'kriva' za lučko.
Sredi deževnega dopoldneva nas je velikodušno sprejela na svojem skromnem domu, v neokrnjeni naravi. Tam, kjer se človeku čas ustavi, je našla svoj mir in prostor za ustvarjanje. Kdo bi si mislil, da je prav umetnica Lučka Lamiel, ki sicer ne je več sladoleda, tista, po kateri je sladoledna lučka dobila ime?

Lučka Lamiel
Lučka Lamiel

Kako se je rodila sladoledna lučka?
Oče je v času mojega otroštva risal slike za izdelke Ljubljanskih mlekarn. In nikoli ne bom pozabila dneva, ko sem ga obiskala v pisarni, kjer je ravno izdeloval velik plakat punčke s sladoledom. Ko me je videl sedeti na škatli in lizati sladoled, je moj obraz uporabil za model. Še danes se spomnim, kako sem sedela na veliki škatli, bingljala z nogami in uživala v sladkem okusu. Takrat pa je ravno stopil v pisarno eden od vodilnih iz mlekarn, me zagledal in dejal: "Poglej, poglej, naša Lučka spet liže lučko." Takrat se je sicer zmotil, trenutek za tem pa me je pogledal in se potrkal po bradi: "To bi bila odlična ideja za sladoled!" In tako je sladoled na palčki postal lučka.

So vaši prijatelji vedeli, da ste prav vi 'krivi' za sladoledno lučko?
Ne, takrat se mi to ni zdelo pomembno. Meni je bilo važno, da lahko ližem sladoled.

Slišali smo, da ga sedaj ne jeste več. Ste lučko vsaj poskusili na prireditvi, ko je praznovala 50. rojstni dan?
Ne, nisem. Verjamem, da je dobra, toda sedaj sem v fazi, ko poslušam svoje telo. In prepričana sem, da bi sladoled moje čustveno telo z veseljem jedlo, ker je sladoled sladek in dober, moje fizično telo pa se po tem, ko pojem kaj takega, ne počuti več tako dobro. Zato lučke žal nisem jedla.

Kam vas je pot zanesla v življenju? Potem, ko so po vas poimenovali lučko in ste postali slavni?
Nikoli nisem bila slavna zaradi lučke, saj na to takrat nisem gledala kot nekaj posebnega. V življenju sem se odpravila po očetovih stopinjah in sem bila že kot majhna deklica prepričana, da bom postala ilustratorka. Zato sem vselej spremljala očeta pri njegovem delu, slikanju, in ga opazovala. Pozneje sem se v tem tudi sama preizkusila in pri tem mi je oče zelo pomagal. Iz slike je znal z nekaj potezami narediti nekaj več, pravo umetnino. In s tem mi je dal občutek, kaj je tisto pomembno.
Pot me je v življenju odnesla po svetu. Študirala sem v Beogradu, poučevala likovni pouk, vodila seminarje za učitelje in delavnice za slikanje. To mi je bilo od nekdaj v veselje. In temu sem ostala zvesta še danes. Veliko rišem, najdem se v tem. In ko se postavim pred slikarsko platno, pozabim na čas. Tu, v hišici ob gozdu, se mi čas ustavi. In vsakič, ko hodim peš po poti do hišice, si govorim, da je vredno. Ker je pogled na okolico zares najlepši, narava, ki me obdaja, pa me vedno znova napolni z energijo za moje ustvarjanje.


NAGRADNA IGRA REVIJE OBRAZI IN LUČKE

Tokrat smo za vas pripravili prav posebno sladoledno razvajanje za vroče poletne dni. Vsakih štirinajst dni bomo med prispelimi odgovori izžrebali nagrajenca, ki bo prejel sladki paket Lučka, v katerem se skriva 40 sladoledov Lučka. Po zaključku akcije pa bomo čez tri mesece izžrebali tudi velikega srečneža, ki bo prejel glavno nagrado, retro Lučka hladilnik Gorenje.

Zato ne odlašajte in nam dopisnico z odgovorom na nagradno vprašanje pošljite na naslov: Revija Obrazi, P. P. 529, 1509 Ljubljana, s pripisom 'Za nagradno igro Lučka'.

Nagradno vprašanje:

Katera je vaša najljubša Lučka?

a) Vaniljeva Lučka

b) Retro Lučka

c) Čokoladna Lučka Migi

d) Jagodna Lučka ZvezdicaIME IN PRIIMEK:

NASLOV:

TELEFONSKA ŠTEVILKA:

ODGOVOR:

Vse izžrebance prosimo, da nam v zaprti kuverti pošljejo svojo davčno številko. Če nagrajenec davčne številke ne pošlje, pomeni, da se nagradi odpoveduje. Zavezanec za plačilo poštnine je Delo Revije, d. d.


BESEDILO: KATARINA ŠTULAR

FOTO: UROŠ ZAGOŽEN, PROMOCIJSKI MATERIAL

LIČENJE: BOJANA ZMAZEK

Pošlji komentar

Glasuj

Zadnji komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Iskanje

Sladka zgodovina

Zgodovina slovenskega sladoleda sega 50 let nazaj, ko je nastala tudi Lučka, slovenska ikona sladoleda na palčki. Ljubitelji sladoleda zagotovo veste, da je sladoled sladica vladarjev. Prvega so postregli pred več kot tisoč leti na Kitajskem. Zgodovina slovenskega sladoleda sega 50 let nazaj. Takrat (1958) so Ljubljanske mlekarne kot prve v Sloveniji začele z industrijsko proizvodnjo sladoleda. Nastala je Lučka, ikona sladoleda na palčki. S prvega ovitka nas je simpatično pogledovala rjavooka, črnolasa deklica, katere ime pa ni Lučka, ampak Milena. Pa veste, da obstajata dve razlagi o tem kako je Lučka dobila ime Lučka? Ali koliko Lučk smo v 50-ih letih že snedli?