25.03.2019
LJ
17° / 5°

Lučka s severa ali iz Ljubljanskih mlekarn?

Sladoledna Lučka je dobila svoje ime po Lučki Lamiel, hčerki zaposlenega v Ljubljanskih mlekarnah.

Pred petdesetimi leti je na oddelku za reklamo delal Ostrivoj Rojc, ki je svojo hčer Lučko večkrat uporabil za model pri ustvarjanju ilustracij za sladoled. In tako je nekoč, ko je Lučka v očetovi pisarni lizala sladoled, vstopil eden od šefov in rekel: "No, poglej, naša Lučka spet liže Lučko!" Ko je odhajal, se je zavedel dobre zamisli, ki se mu je porodila in tako poimenoval novi sladoled.

Lučkina Embalaža

Marsikdo pa je mislil, da so Ljubljanske mlekarne poimenovale svoj prvi sladoled na palčki po osebi iz zgodbe "Lučka s severa", ki je med letoma 1956 in 1957 izhajala kot ilustrirana zgodba o deklici Lučki v takratnem dnevniku Slovenski poročevalec, ki je z ladjo potovala iz Bostona proti severu in pri tem doživljala razne dogodivščine. Zgodbo je pisala Mimi Malenšek, ilustriral pa jo je sam Miki Muster. Žal gre pri tem le za naključje, da so Ljubljanske mlekarne ravno v tem času pričele s proizvodnjo sladoleda na palčki Lučka.

Pošlji komentar

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Zadnji komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Iskanje

Sladka zgodovina

Zgodovina slovenskega sladoleda sega 50 let nazaj, ko je nastala tudi Lučka, slovenska ikona sladoleda na palčki. Ljubitelji sladoleda zagotovo veste, da je sladoled sladica vladarjev. Prvega so postregli pred več kot tisoč leti na Kitajskem. Zgodovina slovenskega sladoleda sega 50 let nazaj. Takrat (1958) so Ljubljanske mlekarne kot prve v Sloveniji začele z industrijsko proizvodnjo sladoleda. Nastala je Lučka, ikona sladoleda na palčki. S prvega ovitka nas je simpatično pogledovala rjavooka, črnolasa deklica, katere ime pa ni Lučka, ampak Milena. Pa veste, da obstajata dve razlagi o tem kako je Lučka dobila ime Lučka? Ali koliko Lučk smo v 50-ih letih že snedli?