04.06.2020
LJ
19° / 13°

Sladka zgodovina

Zgodovina slovenskega sladoleda sega 50 let nazaj, ko je nastala tudi Lučka, slovenska ikona sladoleda na palčki.

Ljubitelji sladoleda zagotovo veste, da je sladoled sladica vladarjev. Prvega so postregli pred več kot tisoč leti na Kitajskem. Zgodovina slovenskega sladoleda sega 50 let nazaj. Takrat (1958) so Ljubljanske mlekarne kot prve v Sloveniji začele z industrijsko proizvodnjo sladoleda. Nastala je Lučka, ikona sladoleda na palčki. S prvega ovitka nas je simpatično pogledovala rjavooka, črnolasa deklica, katere ime pa ni Lučka, ampak Milena. Pa veste, da obstajata dve razlagi o tem, kako je Lučka dobila ime Lučka? Ali koliko Lučk smo v 50-ih letih že snedli?

Embalaža
Lučkina embalaža.


Sladoled, sladica vladarjev

Zgodovina sladoleda je zelo razgibana in zanimiva, sega pa več kot tri tisoč let v preteklost, na Kitajsko. Takrat so kuharji tamkajšnjih vladarjev v sneg vmešali vino, sadje in med ter ga postregli kot sladico. Recept zanj je leta 1295 v Evropo prinesel sloviti popotnik Marco Polo. Po njegovem receptu naj bi v sneg umešali jakovo mleko in tako dobili bolj okusno, kremasto strukturo. Leta 1533 je sladoled Franciji predstavila Katarina de Medici, žena francoskega kralja Henrika II. Iz Evrope se je ta sladka razvada kaj kmalu preselila tudi v Ameriko in nato drugod po svetu.


Potem je mali Frank izumil sladoled na palčki

Odkritje sladoleda na palčki pripada enajstletnemu Franku Eppersonu, ki je nekega zimskega dne na terasi pozabil kozarec soka, v katerem je imel palčko za mešanje. Naslednji dan je namesto soka našel zamrznjeno sladico, katere izum je kasneje zaščitil na patentnem uradu. Tri desetletja kasneje so Ljubljanske mlekarne prvič izdelale sladoled na palčki (1958) in ga poimenovale Lučka.


Ljubljanske mlekarne ustvarijo sladoledno ikono - Lučko: mini in maksi

Proizvodnja lučke
Proizvodnja Lučke iz leta 1971.

Leta 1958 so Ljubljanske mlekarne začele izdelovati Lučko. Uporabljali so stroje, ki so jih kupili v bližnji Italiji. Z njimi so izdelali prve Lučke, in sicer tako, da so ohlajeno sladoledno maso iz zamrzovalnega stroja ročno polnili v modelčke za Lučko. Dobro zmrznjene so jih s stiskom okvirja stresli iz modelčkov in ročno napolnili embalažo, torej v posamezne papirnate vrečke.

Tedaj je bila Lučka dostopna tako v normalni kot mini velikosti, a je bila mini kasneje opuščena. Njeno ime pa se je tako zasidralo v srcih in spominu ljudi, da je zdaj že splošno ime za vse sladolede na palčki.

Kako je Lučka postala sladoledna?

Lučka je dobila ime po hčeri Ostrivoja Rojca, ki je delal na oddelku za reklamo. Ostrivoj je svojo hčer, ki ji je bilo ime Lučka, večkrat uporabil za model pri ustvarjanju ilustracij za sladoled. In tako je nekoč, ko je Lučka v očetovi pisarni lizala sladoled, vstopil eden od šefov in rekel: »No, poglej, naša Lučka spet liže Lučko!« Ko je odhajal, se je zavedel dobre ideje, ki se mu je porodila, in tako poimenoval sladoled.
Zanimivo pa je tudi, da je med letoma 1956 in 1957 v časopisu Slovenski poročevalec izhajala ilustrirana zgodba o 'Lučki s severa', za katero je marsikdo misli, da je bila navdih za poimenovanje sladoleda. Vendar pa gre tukaj le za naključje.

Lučki je ime Milena!

Pred časom so Ljubljanske mlekarne začele s poizvedbo, kdo je rjavooka deklica z dvema črnolasima čopkoma, ki je leta 1969 pozirala za osrednji lik na embalaži popularnega sladoleda na palčki. In so jo našli. Ime pa ji ni Lučka, temveč Milena. Milena Vrbec pravi, da se svojih zvezdniških trenutkov ne spominja prav dosti, saj je bila stara komaj tri leta. Tistega leta so iz otroškega vrtca v Hubadovi ulici v Ljubljani izbrali tri deklice, merilom strokovnjakov pa je najbolj ustrezala prav ona. Za delo je dobila tudi honorar - takratnih 700 dinarjev. Danes je Lučka Milena uspešna poslovna ženska.

Lučka
Mala Milena v vlogi Lučke.

Vse Lučkine podobe, vsi Lučkini okusi

Lučka je doslej zamenjala že vrsto embalaž in z njimi zaznamovala marsikatero otroštvo. Katera je vaša najljubša? Okusu, ki smo ga poznali do danes, sta se letos pridružila še okusa jagoda in čokolada oz. Lučki Migi in Zvezdica. Ob 50. rojstnem dnevu pa so Ljubljanske mlekarne proizvedle tudi posebno serijo »retro« Lučk – Lučk v originalni embalaži in z okusom burbonske vanilje. Na voljo bodo v omejeni količini!

Snedli smo že več kot 200 milijonov Lučk!

V preteklih 50-ih letih so Ljubljanske mlekarne proizvedle več kot 200 milijonov Lučk, kar zagotovo pomeni, da imamo Lučko, kljub poplavi pestre ponudbe sladoledov, zelo radi!

Pošlji komentar

Glasuj

Zadnji komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Iskanje