18.10.2018
LJ
21° / 11°

Lučka Čehovin

Lep pozdrav iz Sežane! Moje ime je Lučka Čehovin in zaenkrat sem najstarejša Lučka, prijavljena v akciji Vse slovenske Lučke.

Lučka Čehovin
Lučka Čehovin

V rosnih letih sem študirala slavistiko, ki me je nato zanesla v bolj književne vode. Usoda mi je naklonila zelo lepo službo, saj sem bila 35 let ravnateljica Kosovelove knjižnice v Sežani. V tem času sem veliko pisala o kulturi za različne revije in časopise. Za najpomembnejše delo v mojem življenju pa štejem ustanovitev Galerije Avgusta Černigoja v Lipici.

Ko se je na trgu pojavila sladoledna Lučka, sem jaz praznovala svoj 18. rojstni dan. Letos sem praznovala že 68-ega.

Moje ime Lučka pa je tesno povezano tudi s kraškim pesnikom Srečkom Kosovelom, ki je napisal izjemno pesem o Lučki.

Srečko Kosovel - Lučka
Srečko Kosovel pesem o Lučki

Pošlji komentar

Glasuj

Zadnji komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Iskanje

Sladka zgodovina

Zgodovina slovenskega sladoleda sega 50 let nazaj, ko je nastala tudi Lučka, slovenska ikona sladoleda na palčki. Ljubitelji sladoleda zagotovo veste, da je sladoled sladica vladarjev. Prvega so postregli pred več kot tisoč leti na Kitajskem. Zgodovina slovenskega sladoleda sega 50 let nazaj. Takrat (1958) so Ljubljanske mlekarne kot prve v Sloveniji začele z industrijsko proizvodnjo sladoleda. Nastala je Lučka, ikona sladoleda na palčki. S prvega ovitka nas je simpatično pogledovala rjavooka, črnolasa deklica, katere ime pa ni Lučka, ampak Milena. Pa veste, da obstajata dve razlagi o tem kako je Lučka dobila ime Lučka? Ali koliko Lučk smo v 50-ih letih že snedli?